House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos

© Walter Salcedo

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior PhotographyHouse in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography, Facade, WindowsHouse in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Interior Photography, Windows, BeamHouse in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Interior Photography, Beam+ 29


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    90 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

  • Main architects:

    Cintia Colazzo, Adolfo Schlieper

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography
© Walter Salcedo

The website. The site is located 180 kilometers north of the city of Buenos Aires on Route 9 in El Paraíso, which is in the Ramallo neighborhood. The site is quite dominated by history with natural features since it has two landscape areas: the countryside, which is thought to extend to infinite levels, and the forest surrounded by thousand-year-old trees, which dominates a large part of the land, generating wooded landscapes.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography
© Walter Salcedo

The land, of irregular shape, is approximately 192 meters long by 80 meters wide and its shorter side faces the street. The first design decision was to locate the house. We decided to place it in the transition between the trees and the plains in order to have visuals of the two dominant landscapes.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography, Facade, Windows
© Walter Salcedo

customer demand. Our clients requested a low-maintenance house, with a large meeting space connected to the kitchen and a bedroom, thought of as a place where they could spend their weekends in contact with nature. In addition, taking advantage of the large area of ​​the land for the estate and the training of horses was also required by the customers.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Image 18 of 29
Sketch

Proposal. The house was designed as a single volume with elongated proportions. The two dominant areas of the project (social and intimate) faced each other. The separation between the two places generates an exterior gallery, which has a direct relationship with the surrounding landscape.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Walter Salcedo
House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Interior Photography, Beam
© Walter Salcedo

The shape of the house has to do with the idea of ​​visually relating to the landscape. This is why the roofs are tilted and generate direct visuals on the landscape. In addition, the inclination of this roof allows the collection of rainwater, which ends in a vegetated terrace on the flat slab of the gallery which separates the two main rooms of the house. Excess water, on the other hand, flows to a free fall system through gutters to two pools on the open terrace. This collected water is used by horses for hydration.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Interior Photography
© Walter Salcedo
House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Interior Photography, Windows, Beam
© Walter Salcedo

Functional organization. The entrance is through the semi-covered gallery, with the possibility of being completely closed in two different spaces. The living-kitchen-dining room is a single space with a direct view of the large grove of trees at the entrance to the plot. The other entrance leads to the master suite with a wide view of the ground floor. The inhabitant always has a relationship with nature, from moments shared in the social space of the house, to those intimate in the parental room.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography, Beam, Concrete, Windows
© Walter Salcedo
House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Image 20 of 29
Ground floor
House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Image 22 of 29
Section AA
House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Interior photography, Concrete
© Walter Salcedo

Building. To materialize the house, we used concrete, seeking to exploit its sculptural qualities and also to avoid subsequent maintenance over the years. The exposed concrete serves as the structure, enclosure and floor and has no type of exterior or interior finish, responding to the telluric concept that we envisioned for this house in this location.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography, Facade, Concrete
© Walter Salcedo

The structural proposal is simple: it consists of slabs supported by partitions and simple beams. The sloped slab allows rapid runoff of rainwater from the roof to the central gutters.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography
© Walter Salcedo

The furniture. The equipment of this house is entirely resolved in concrete. This has allowed us to have a unique material language even inside the house, generating a homogeneous whole that allows us to highlight certain features of functionality and maintenance required by the client.

House in El Paraíso / Cintia Colazzo + Adolfo Schlieper Arquitectos - Exterior Photography
© Walter Salcedo

About Eric Hudkins

Check Also

The Faculty Development Center prepares the University for the new academic year

Thu, 08/04/2022 – 11:31 | From: David Tisdale With the start of the fall 2022 …